Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (GİBTÜ), Türkiye İlahiyat ve İslami İlimler Fakülteleri Dekanlar Konseyi (TİDKONSEY) 29. Toplantısına ev sahipliği yaptı. 17 Nisan 2025 tarihinde düzenlenen toplantı, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, 14 üniversite rektörü, 78 fakülte dekanı ve çok sayıda akademisyenin katılımıyla gerçekleşti.
Toplantının ana teması, “İlahiyat ve İslami İlimler Fakültelerinde Kaliteyi Geliştirme Çalışmaları” olarak belirlendi.
Toplantının sonunda hazırlanan Sonuç Bildirgesi, TİDKONSEY Başkanı ve GİBTÜ Rektörü Prof. Dr. Şehmus Demir tarafından açıklandı.
Bildirgede, başta Gazze’de yaşanan soykırıma varan saldırılar olmak üzere, küresel ölçekteki adaletsizliklere karşı güçlü bir vicdani çağrı yapıldı.
Aynı zamanda ilahiyat fakültelerinin, akademik direnç noktaları, toplumsal denge sağlayıcı yapılar ve eleştirel dini analiz merkezleri olarak işlev gördüğü vurgulandı.
Kalite Odaklı Eğitim ve Yapısal Öneriler
Bildirge kapsamında şu başlıklar öne çıktı:
Müfredatların istihdamla uyumlu hale getirilmesi,
Uluslararasılaşma, Arapça ve Kur’an eğitiminde standartlaşma,
İLİTAM programlarının sınırlandırılması,
Lisansüstü eğitimde kalite artırıcı öneriler,
Yayıncılığın DOI sistemi, yapay zekâ ve etik ilkelerle güçlendirilmesi,
Doçentlik süreçlerinde nesnellik ve şeffaflık.
Prof. Dr. Şehmus Demir: “İslam Dünyasının Bilimsel Vicdanı Olmalıyız”
GİBTÜ Rektörü Prof. Dr. Şehmus Demir, bildirgenin sunumunda:
“İlahiyat ve İslami İlimler Fakülteleri sadece bilgi üreten değil; insanlığın vicdanını temsil eden, yön gösteren, hakikati bilimsel bir zeminle geleceğe taşıyan kurumlardır,” ifadelerini kullandı.
GİBTÜ, bu önemli akademik zirveye ev sahipliği yaparak hem nitelikli dini yükseköğretim vizyonuna hem de küresel ölçekteki vicdani sorumluluk bilincine güçlü bir katkı sundu.